Opublikowany przez: monika.g 2015-11-17 09:52:48
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej (celiakii). Zniszczenie kosmków prowadzi do utrudnionego wchłaniania przez jelito substancji odżywczych z pokarmu w postaci białka, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych, co powoduje niedobory tych substancji.
(Photl.com @ Nietolerancja glutenu objawy)
Nietolerancja glutenu objawy
Produkty zawierające gluten
Produktów z tej listy muszą unikać osoby z nietolerancją glutenu, a są to:
Nietolerancja glutenu – leczenie
Leczenie nietolerancji na gluten polega na całkowitej eliminacji czynnika uczulającego, czyli głównie powyższych produktów. Najlepiej zastąpić je ryżem białym i brązowym, kukurydzą, gryką, prosem, amarantusem lub specjalnymi produktami zbożowymi, z których gluten jest usuwany. Stosując dietę bezglutenową należy cały czas kontrolować poziom składników odżywczych, witamin, mikroelementów, a wśród nich przede wszystkim żelaza. Alergia na gluten ze względu na uszkodzenie kosmków jelitowych może powodować anemię lub niedobory innych składników odżywczych. Kosmki jelitowe są odpowiedzialne za wchłanianie tych składników do organizmu. Gdy są uszkodzone nie mogą prawidłowo wchłaniać substancji odżywczych.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2015.11.18 09:01
Paskudztwo, taka nietolerancja...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.